Zacht fruit :

Aardbeien

Verse aardbeien zijn glanzend rood, helemaal gaaf en droog en voelen stevig aan.  De kroontjes zijn frisgroen.  Ze zijn sappig, tonen binnenin een oranje kleur en hebben een goede smaak en een tamelijk sterk aroma. Ze bevatten een zeer grote hoeveelheid vitaminen (A, B en C) en mineralen (calcium, fosfor, natrium en kalium). Bovendien zijn ze heel caloriearm.

Aardbeien worden gesorteerd naar vruchtgrootte, presentatie en versheid.  

De belangrijkste rassen zijn:

  • ELSANTA is sinds jaren het standaardras in België.  Elsanta heeft een rode conische vorm met een klein kelkblad.  Het is een smakelijke aardbei en is heel productief.  Wat houdbaarheid, smaak en hardheid betreft behoort Elsanta tot de betere rassen.
  • SONATA heeft een oranje rode conische vorm met een klein kelkblad.  Het is een zoete, smakelijke aardbei.  De vruchthuid is soms een beetje fragiel, maar de vrucht zelf is vrij stevig.  Samengevat, een lekkere aardbei waar u vooral in het voorjaar kunt van genieten.
  • FIGARO heeft grote, dikke, oranjerode aardbeien met een groot kelkblad.  Deze aardbeien zijn duidelijk groter dan Elsanta en Sonata, wat hier en daar wel eens een holle vrucht kan opleveren.
  • DARSELECT is qua vorm vergelijkbaar met Elsanta, maar misschien iets meer langwerpig.  De kelk is volumineuzer, maar blijft minder lang fris.  Bij lekker warm zomerweer kleuren ze sneller echt dieprood en glanzen ze niet zo erg en zijn in het algemeen niet echt drukplekgevoelig.  De smaak is goed (zoet).
  • CLERY heeft een lange, conische vrucht, soms wat verbreed met een mooie rode kleur.  Andere pluspunten zijn de smaak en vooral de houdbaarheid.

Dankzij de moderne technieken zijn aardbeien vandaag van maart tot december verkrijgbaar.