“Al onze Evelina-appelen zijn dit jaar bestemd voor de Belgische markt”

Posted 15.02.21

“Al onze Evelina-appelen zijn dit jaar bestemd voor de Belgische markt”

"Voor de aanplant van de deze winter en die van 2022, zijn alle bomen reeds gereserveerd. Dat zijn 40.000 bomen per seizoen. Zowel in Nederland, België en Duitsland kunnen zich hiervoor aanmelden en is vrij om zich bij ons aan te sluiten. Vergro heeft de exclusiviteit voor de Red Modoc-peer en alle peren worden aan Lidl Duitsland en België verkocht. Dit seizoen zijn de eerste bomen in Duitsland aangeplant. In totaal staat daar nu 2,2 hectare”, zegt Geert.”

Evelina
Met de clubappel Evelina gaat Vergro zich dit jaar enkel focussen op België. “Normaal zijn er ook volumes bestemd voor de Indiase markt, maar dit jaar is het grootste gedeelte bestemd voor de lokale markt, vanwege het lagere volume. Het ziet er naar uit dat eind april alle Jonagold-appelen op zijn en dan kunnen we de markt bevoorraden met Evelina”, legt Geert uit. “Wanneer we weer een volledige productie hebben zullen we India terug nodig hebben, aangezien de Evelina een zeer populaire appel is in het land.”

“Als we de hele hardfruitmarkt bekijken zien we dat de handel in appelen erg goed loopt, omwille van het lagere volume op de Europese markt. Voor peren is de markt eigenlijk compleet het tegenovergestelde. De Conference-markt is erg slecht op het moment, echter geldt dat niet alleen voor dit jaar, maar dat is al jaren zo. Het is spijtig dat de Conference niet meegaat in de flow van Doyenné du Comice. Deze peer heeft een prachtig seizoen afgesloten met mooie prijzen.

Conference
"Jammer dat dit niet lukt voor de Conference. Eén van de redenen heeft teler Frans Buijsrogge afgelopen week genoemd in een artikel op AGF. Ik ben het daar volmondig mee eens, maar mochten we de vraag van 15/11/2020 tot en met einde jaar hebben kunnen invullen, dan was het volume waarschijnlijk op de veilingvloer ook wel niet zo groot geweest en had dat probleem zich niet (minder) gesteld", aldus Geert. "Telers zouden op vraag van de handel hun product meer ter beschikking kunnen stellen, maar vaak merken we dat dit averechts werkt. Wekelijks hebben wij bijvoorbeeld een vraag gepubliceerd op het platvorm S2F met prijzen tot maar liefst € 0,06 boven de klokprijs voor de klasse 1 peren. Daar is spijtig genoeg zeer weinig reactie opgekomen, waarschijnlijk omdat men verwacht dat de peren nog duurder gingen worden."

"Echter vandaag is de klokprijs voor een gedeelte niet meer prijsbepalend voor een groot deel van de handel. Hierin een evenwicht vinden is niet vanzelfsprekend. Spreiding van het aanbod, in combinatie met de vraag van handel, kan de situatie iets verbeteren. Maar vergeet niet dat een te groot aanbod een negatieve invloed heeft op de prijsvorming. Daarom pleit ik ook om geen Conference meer aan te planten en de oude plantages met een te kleine productie per hectare te rooien", besluit Geert. 

Voor meer informatie:

Geert Schoofs
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke (België)
+32 (051) 48 90 76
geert.schoofs@vergro.com 
www.vergro.com   

 

Publicatiedatum: ma 15 feb 2021
Auteur: Sharon De Ridder
© AGF.nl