“Door de bouw van het nieuwe magazijn hebben we 30% minder intern transport”

Posted 30.06.21

“Door de bouw van het nieuwe magazijn hebben we 30% minder intern transport”

Ook aan duurzaamheid heeft Vergro gedacht tijdens het ontwerp van het nieuwe magazijn. “Er is een ammoniakkoeling geplaatst, het meest duurzame koelsysteem van dit moment. Daarnaast is het pand geïsoleerd volgens de strengste normen. Boven het plafond is over de hele breedte van het pand een ruimte, waar je kunt lopen, dit zorgt voor dubbele isolatie. Tevens is er zonwerende beglazing aangebracht, gestuurde ledverlichting en liggen er op het dak zonnepanelen voor de volle capaciteit. Ook aan de burelen is gedacht, die worden verwarmd met warmterecuperatie van de magazijnen”, aldus Noppe. “Een ander voordeel van de nieuwe locatie is dat we 30 procent minder intern transport hebben, hierdoor is de CO2-uitstoot fors teruggedrongen.”

DVL
“Hier in Sint-Katelijne-Waver zitten we op een steenworp afstand van de veiling. Hierdoor kunnen de vrachtwagens van DVL om 1 uur ‘s middags naar de klanten in Zuid-Frankrijk vertrekken. DVL levert voornamelijk aan groothandels, die willen hun producten om 3 uur ’s nachts geleverd hebben. In het hoofdseizoen, in de zomer, vertrekken er zo’n zes wagens per dag naar het Zuiden. Voor deze klanten is de prijs van minder belang dan de kwaliteit. Daarom werken we met de beste producten, zowel uit België als Nederland. Daarnaast werken we rechtstreeks samen met telers. We selecteren onze telers zorgvuldig op de beste kwaliteit. We hebben ook een eigen merk: Bianca. Momenteel voeren we enkel witloof onder dit merk, maar we willen Bianca ook uitbreiden voor andere producten”, vervolgt Dominiek.

"Eureka fresh blijft het huismerk van de groep Vergro en we willen blijven in dit merk investeren samen met trouwe telers die mee denken met ons. Naast tomaten, peren, appelen, prei doen paprika’s en aubergines het ook al een paar jaar goed onder dit merk."

Brexit
Naast de vestiging in Sint-Katelijne-Waver heeft Vergro ook in Meulebeke en Sint-Truiden een magazijn. “Sint-Truiden is de grootste met 19.000 m2 en Meulebeke is 4.000 m2 groot. In Meulebeke richten we ons vooral op de Britse markt. De locatie biedt ons een logistiek voordeel. Binnen anderhalf uur staan we in Calais en een paar uur later bij de klant. We beleveren veel vroegmarkten, omdat we voor middernacht kunnen leveren”, legt Dominiek uit. “Dagelijks gaan er 7 tot 12 wagens naar het Verenigd Koninkrijk. Ook na de Brexit. We doen zelfs 10% meer handel dan vorig jaar. Dit komt omdat we ons al drie jaar hebben voorbereid op de Brexit en Vergro UK hebben opgericht. Hierdoor blijft de Britse markt nog altijd een groeimarkt voor ons.”

29 verschillende landen
“De Britse en Franse markt zijn de twee belangrijkste markten voor Vergro. Beide landen zijn goed voor 27 procent van de handel. In totaal exporteren we naar 29 verschillende landen. De verhouding groenten en fruit is 50/50. Van fruit verhandelen we voornamelijk hardfruit. We zijn zelf ook teler en hebben 200 hectare eigen teelt. Iedere schakel van pluk tot bewaring, verpakken en verkoop doen we zelf. Peren zijn samen met tomaten goed voor 70 procent van de omzet. Daarnaast hebben we dit jaar een aanzienlijke groei geconstateerd in aardbeien en aubergines”, zegt Dominiek.

Red Modoc
“Naast de traditionele hardfruitsoorten zijn we enkele jaren geleden begonnen met de Red Modoc, een rode peer, waar we zeer trots op zijn. Het is een mooie peer met een intens rode kleur en een lekkere smaak, maar het grootste voordeel is de bewaring. Je kunt hem 12 maanden in de frigo stoppen en na 12 maanden haal je hem eruit zoals je hem erin hebt gestopt”, zegt Noppe. “De vraag naar de Red Modoc is groter dan het aanbod, daarom willen we de komende jaren uitbreiden naar 200 hectare. Echter, het doel is om de exclusieve status van de Red Modoc te behouden, dus het uitbreiden van het areaal zal gecontroleerd en stapsgewijs plaatsvinden.”

Logistiek is een belangrijk thema volgens Dominiek. “De marges worden alsmaar kleiner. Dit was ook de reden dat we ons derde magazijn gebouwd hebben. Daarnaast eisen kwaliteitssystemen een geheel gekoelde keten, wat bij ons nu overal mogelijk is. Ook zullen virussen in groentensoorten voor uitdagingen zorgen de komende jaren. We zien het nu al bij diverse producten. Deze prijsschommelingen hebben flink wat effect op de markt. Tevens zien we dat telers steeds groter worden. Iedere schakel in de ketting zal zijn meerwaarde moeten blijven bewijzen. Ook wij als handelsbedrijf. Het is daarom belangrijk dat wij ons best blijven doen om de telers een meerwaarde te kunnen blijven bieden.”

Voor meer informatie:

Dominiek Noppe
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke (België)
+32 051 48 90 76
dominiek.noppe@vergro.com      
www.vergro.com     

 

Publicatiedatum: wo 30 jun 2021
Auteur: Sharon De Ridder
© AGF.nl